2012. június 8., péntek

Könyvbemutató


A szerző halála? Hát igen.
Olvasunk valamit, novellát, verset, bármit, és közben nem tudjuk, ki is beszél „egészen pontosan” mihozzánk. Jól van ez így, mondják, ne is akarjuk ezt mi tudni: szövegek vannak csupán, hangok és betűk, jelzők és igeidők, maximum különféle teremtett én-ek még – a Szerző fejébe úgysem látunk bele, ő halott. Meghalt, és ezt még ő maga sem igen gondolhatja másképp, hisz írás közben valóban megsemmisült, helyesebben nem volt azonos önmagával, „egészen pontosan” biztosan nem.

Nincsen jelen a Szerző írás közben, és nincs ott műve olvasása közben sem… életre kelhet viszont az átmenet ritka pillanatában, a könyvbemutatón. Életre kelthetik őt a vendégek. A könyvbemutató látogatói ugyanis – némileg paradox módon – nem a Könyvre kíváncsiak elsősorban, arról még úgysem tudnak (szinte) semmit és nem is itt fogják megtudni (alighanem) legfontosabbakat: őket bizony a Szerző vonzza oda.

Hát igen, mondjuk ki: az Embert enni bemutatóján ez történt.

A Szerző a szervezőknek és az érdeklődőknek köszönhetően nagyon is létező alaknak érezhette magát ezen a péntek estén, a zsúfolásig (de komolyan, dugig) megtöltött Nappali Kávézóban. Sokaknak állóhely jutott csak, a kávéjukra is várniuk kellett, de ez nem nagy baj talán. (Sőt!) Lett ugyanis köszöntő, meg felolvasás a regényből, és lett beszélgetés, előbb mikrofonnal, majd mikrofon nélkül; lett dedikálás rokonoknak és barátoknak (az üzletfeleikről nem beszélve), mindenkinek; lett összemosolygás szerkesztővel, grafikussal, fotóssal, lett koccintás sörrel, Unicummal és különféle házi pálinkával: lett Ünnep. A Szerző Ünnepe.

A végén pedig, mielőtt az Embert enni visszavette volna jogos uralmát, megsemmisítve (még stílszerűbben: felfalva) az ő teremtőjét, búcsúzásképpen lehetett még egy nagyot a Szerző vállára csapni: legyek szíves sűrűbben írni ezt-azt, akkor gyakrabban lenne ilyen kellemes életre kelés.




A könyvbemutató itt nézhető meg
és a könyvet itt lehet megvenni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése